Veel consumenten weten niet hoe het overstappen precies in z’n werk gaat. Speciaal daarvoor hebben we een korte blog geschreven over wat er gebeurd als je gaat overstappen. Moet je er iets voor betalen? Krijg je een boete? Welke partijen spelen hierbij een rol? Indien je na het lezen nog vragen hebt kun je contact met ons opnemen.
Hoe kan ik van mijn aanbieder naar een nieuwe aanbieder overstappen?
U kunt zelf kiezen bij welke aanbieder u uw energie afneemt. Via deze site kunt u de prijzen, de energiebronnen, de contractvoorwaarden e.d. van álle aanbieders in Nederland vergelijken. Ook kunt u zich hier vervolgens bij het energiebedrijf van uw keuze aanmelden. De overstap is kosteloos en wordt door ons en door het energiebedrijf van uw keuze snel en gemakkelijk geregeld, voor u verder geen moeite! Er hoeft niets veranderd te worden aan uw aansluiting of electriciteitsmeter. U wordt niet afgesloten van het electriciteitsnet en zit dus geen moment zonder stroom. Het nieuwe energiebedrijf zorgt ervoor dat uw oude contract opgezegd wordt, waarna u vanzelf de eindafrekening van uw oude energiebedrijf krijgt opgestuurd.
Kan ik direct overstappen?
Bij de meeste energiebedrijven worden de energiecontracten stilzwijgend verlengd. Hierbij wordt bij velen wederom een termijn van een jaar aangehouden, echter een aantal energiebedrijven gaan nu al over op een contract voor onbepaalde tijd. De stilzwijgende verlenging van uw contract betekent niet dat u niet meer kunt overstappen op een nieuwe leverancier. U zit echter wel vast aan een bepaalde opzegtermijn bij uw huidige leverancier. Deze opzegtermijnen verschillen ook enorm, u kunt bij sommige leveranciers per direct uw contract opzeggen, anderen hanteren een opzegtermijn van 1 tot 2 maanden. Per leverancier vindt u in het vergelijkingsoverzicht uitgebreide informatie over de looptijd en opzegtermijn van het contract.
Zijn er aan het overstappen kosten verbonden?
Enkele energiebedrijven hanteren administratiekosten bij een overstap. In de Energiewizard op onze website staan de kosten, voorzover bekend, onder het kopje ‘Contractvoorwaarden’ aangegeven. Overstappen via groenestroomaanbieding.nl is overigens, afgezien van de eventuele administratiekosten van de leverancier, geheel kosteloos. Begin dus direct met energie vergelijken.
Moet er iets veranderd worden aan mijn aansluiting bij een overstap?
Er hoeft niets veranderd te worden aan uw aansluiting of electriciteitsmeter. U wordt niet afgesloten van het electriciteitsnet en zit dus geen moment zonder stroom. Het nieuwe energiebedrijf zorgt ervoor dat uw oude contract opgezegd wordt, waarna u vanzelf de eindafrekening van uw oude energiebedrijf krijgt opgestuurd.
Met wie heb ik te maken bij een overstap?
Als u switcht naar een andere leverancier krijgt u rechtstreeks te maken met het handelsbedrijf. Dit bedrijf, de energieleverancier, koopt de energie in en verkoopt het vervolgens aan u, ook uw energiefactuur moet u bij hem afrekenen. Daarnaast heeft u te maken met de netbeheerder (transportbedrijf). Zij beheren het stroomnet in Nederland, waarover de stroom wordt vervoerd. Hun taken zijn het net onderhouden, storingen oplossen, meters plaatsen. Alleen als er iets mis is met uw aansluiting of uw meter krijgt u met uw netbeheerder te maken. De transportbedrijven zijn in Nederland regionaal verdeeld, derhalve kunt u niet vrij kiezen voor uw netbeheerder. Ook de netwerktarieven, vastgesteld door de DTe (Dienst Uitvoering en Toezicht Energie), de toezichthouder van de energiemarkt, staan vast. De landelijke beheerder van het hoogspanningsnet, waaronder de regionale netbedrijven vallen, heet TenneT.