Loading...

Water besparen

Verbruik jij veel water in huis? Ben je liefhebber van een bad of douche? Gebruik je veel water in de keuken? Er zijn heel veel eenvoudige oplossingen / aanpassingen die een aanzienlijke besparing in het waterverbruik kunnen opleveren. Sommige liggen voor de hand, van anderen heb je misschien nog nooit gehoord. Het beperken van watergebruik is belangrijk in ons land en goed voor het milieu. Lees ook meer informatie over elektriciteit.

Tips voor besparen op water

Hieronder vind je enkele tips om eenvoudig water te besparen

  • 1 Warm water ’s nachts
    Gebruikt u ’s nachts warm water? Zo niet, dan hoeft de boiler niet per se de hele nacht aan te staan. Een schakelklok kan er voor zorgen dat het apparaat elke nacht een aantal uren uitschakelt.
  • 2 Tijdschakelaar close-inboiler
    Een close-inboiler in het keukenkastje warmt de hele dag het water op, zodat het direct warm beschikbaar is. Als u ’s nachts geen warm water nodig heeft, kunt u een tijdschakelaar tussen stekker en stopcontact toepassen. Dan is het water alleen warm op de tijd die u wilt.
  • 3 Kraan met grenzen
    Als u de kraan wijd open zet, komt er 10 tot 15 liter water per minuut uit. Meestal veel meer dan nodig is. Met een doorstroombegrenzer of perlator beperkt u de doorstroom en bespaart u water. Bij warm water bespaart u ook de energie nodig is om het water te verwarmen.
  • 4 Minder volume stortbak
    De stortbak van het toilet gebruikt normaal 9 liter water. Er zijn kleinere stortbakken verkrijgbaar (6 liter), bakken met spoelonderbreking, of bakken met een grote en een kleine spoeling. Helemaal eenvoudig is een steen of een fles water in de stortbak. Dan verkleint u het volume.
  • 5 Douchekop bespaart ook gas
    Met een waterbesparende douchekop halveert u bijna het waterverbruik voor douchen. Voor een gemiddelde Nederlander scheelt dat al gauw 40 liter warm water per douche! Dat scheelt per bewoner per jaar ruim 10.000 liter water dat niet opgewarmd hoeft te worden.
  • 6 Poetsen kan besparend
    Echt schokkend is het niet. Maar alle kleine beetjes helpen. Zeker als ze elke dag terugkomen. Zoals de kraan uitzetten terwijl u uw tanden poetst. In een paar minuutjes scheelt dat tientallen liters water.
  • 7 Scheren zonder stromend water
    Wie zich scheert met een mes, kan niet zonder warm water. Makkelijk om steeds dat mesje onder de lopende kraan te houden. Even de wastafelstop gebruiken, en dan de kraan uitzetten, is nog makkelijker. Dat scheelt niet alleen tientallen liters water per scheerbeurt, maar ook het gas waarmee het water opgewarmd wordt.
  • 8 Bad is driemaal douche
    De verlokkingen van een warm bad… Heerlijk om af en toe te badderen. Het gebruikt wel meer energie en water dan douchen, gemiddeld driemaal zoveel. En kost ook driemaal zoveel gas, om het water te verwarmen.
  • 9 Onderwateraardappel
    Zelf groenten of aardappelen koken? Dat gaat het meest efficient als ze niet helemaal onder water verdwijnen. Als ze half onder water staan, hoeft u minder gas of elektriciteit te gebruiken om te koken en wordt alles toch gaar.
  • 10 Een deksel voor de restwarmte
    Zonder deksel op de pan kunt u precies zien hoe het met het eten staat. Dat is handig, maar kost wel meer gas of elektriciteit. Koken met deksel erop zorgt er voor dat de warmte in de pan blijft, en de stoom nuttig gebruikt wordt.
  • 11 Vaatwassen met de zon of HR
    Een vaatwasser gebruikt elektriciteit om water te verwarmen. Dat kan veel efficiƫnter. Als uw vaatwasser geschikt is om met warm water (60 tot 65 graden) gevuld te worden, kunt u een leiding van de HR-combiketel ernaartoe leggen. Nog zuiniger is het om warm water uit de zonneboiler hiervoor te gebruiken.
  • 12 Laat de afwas staan
    Het is wel erg proper om voor elk kopje of bordje de hete kraan open te draaien, borstel en zeep te pakken, en af te wassen. U gebruikt echter minder heet water als u die afwas eens per dag, in een keer, in een teiltje doet. Of in een zuinige vaatwasmachine. Een prima excuus om de afwas te laten staan!
  • 13 Vaatwasser liefst vol
    Afwassen met een vaatwasser kan zuiniger zijn dan het ouderwetse handwerk. Net hoe u er mee omgaat. Pas als de vaatwasser goed vol zit, is hij rendabel. Denk ook eens aan een klein formaat, of een apparaat dat zijn wasprogramma aanpast aan de hoeveelheid vuile vaat.
  • 14 Mag ik even een teiltje?
    Afwassen onder de lopende kraan betekent steeds vers water, maar kost in tien minuten al gauw 40 liter warm water. In een afwasteiltje kan acht liter water, waarmee u dezelfde hoeveelheid vaat kunt wassen.
  • 15 Tuinslang of emmertje
    Autowassen met de tuinslang is lekker comfortabel, al verdwijnen er ongemerkt wel honderden liters water in de put. Wie er wat meer moeite in wil steken, gebruikt eerst een paar tienliter-emmertjes (warm) water, om daarna kort en grondig met de slang af te spoelen.
  • 16 Wasstraat met milieukeur
    In de autowasstraat met milieukeur wordt zo zuinig mogelijk omgesprongen met water en energie. Zo’n bedrijf kan op dat gebied uitgekiende investeringen doen.