We weten allemaal dat zonnepanelen niet zorgen voor minder energieverbruik. Want na het plaatsen van zonnepanelen veranderen niet opeens de leefpatronen. Waarschijnlijk zal nog evenveel televisie worden gekeken en het aantal wasbeurten zal niet van de één op de andere dag halveren. De enige dingen die veranderen zijn de hoogte van de energierekening en het fossiele brandstofverbruik in positieve zin. In dit artikel gaan we het hebben over het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, rekening houdend met het vermogen, de afmetingen en de regels.
Regels en afmetingen
Laten we beginnen met het laatste, want welke regels gelden er voor zonnepanelen? Het klinkt logisch, maar de zonnepanelen moet dezelfde hellingshoek hebben als het schuine dak. Ze mogen niet uitsteken en een afstand die gelijk is aan de hoogte van het paneel moet worden aangehouden ten opzichte van de dakrand. Bijvoorbeeld 991 millimeter als het zonnepaneel deze hoogte heeft. Verder geldt dat je op moet letten bij monumenten en beschermde dorps- en stadsgezichten, want op deze bouwwerken kunnen zonnepanelen niet altijd vergunningsvrij geplaatst worden. Neem bij twijfel contact op met de gemeente. Bijvoorbeeld voor informatie over duurzame energie in Kerkrade.
In de vorige alinea hadden we het al even over de afmetingen van de panelen. Kortweg kunnen zonnepanelen drie afmetingen hebben. Het kleinste formaat heeft een afmeting van 1.580 x 808 millimeter en levert 190 tot 205 Wp. Het middelste formaat levert 245 tot 265 Wp, heeft een afmeting van 1.650 x 991 millimeter en wordt het meest gebruikt. De grootste exemplaren zijn 1.956 millimeter hoog en 992 millimeter breed en leveren maarliefst 285 tot 300 Wp. Er zijn nog veel meer formaten. De website zonnepanelen.nl biedt ruime informatie over de afmeting van een zonnepaneel.
Veel of weinig zonnepanelen
Nu beantwoorden we de volgende vraag: hoeveel zonnepanelen heb je nodig? Dan moeten we eerst weten wat het energieverbruik is en hoeveel daarvan groen moet worden opgewekt. Laten we voor het gemak even uitgaan van een gemiddeld huishouden. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt 3.500 kWh per jaar, dat komt afgerond neer op 4.117 Wp (Wattpiek). Iedere 100 Wattpiek is gelijk aan 85 kilowattuur, althans in Nederland. Wanneer 70 procent van de stroom doormiddel van zonnepanelen moet worden opgewekt, dan is 2.450 kWh nodig, ofwel 2.882 Wp.
Stel je hebt gekozen voor de Sunpower E20/333 zonnepanelen, die 333 Wp leveren en een afmeting hebben van 1.559 x 1.046 millimeter. In totaal moeten negen zonnepanelen worden aangeschaft, normaliter moet dan op een achterdakvlak passen, ook met betrekking tot het gewicht, maar hierover weten zonnepaneel specialisten alles te vertellen. Die weten bijvoorbeeld ook te vertellen dat de terugverdientijd acht tot tien jaar bedraagt.